Introduktion

Allmänt om val och tillgänglighet

Vid allmänna val i Sverige går det bra att förtidsrösta på olika sätt, men trots det väljer de flesta att gå till sin vallokal på själva valdagen för att lämna in sin röst. För mer information om hur valet går till läs gärna på Valmyndighetens hemsida.

Vi ser det som en självklarhet att alla ska kunna rösta i sin vallokal och vill således undersöka hur det faktiskt ser ut. Tillgängliga vallokaler är en förutsättning för att alla ska kunna delta i vårt demokratiska samhälle på lika villkor.

Om du kontrollerar tillgängligheten i din egen vallokal i samband med att du röstar så kan vi tillsammans kontrollera många vallokaler! Är du under 18 eller inte har rösträtt så kan du självklart delta ändå genom att följa med någon annan eller besöka din närmsta vallokal.

Förtidsröstning

Nytt för Riksdagsvalet är att vi nu har möjlighet att registrera även lokalerna för förtidsröstning. Så det går nu att välja om du vill fylla i tillgängligheten för en förtidsörsningslokal eller en vallokal på självaste valdagen.

Inför besöket av din vallokal

Inför valet rekommenderar vi att du skriver ut och tar med vår blankett för tillgänglighetsundersökningen. Då har du stöd för vad du ska titta på för att kontrollera lokalens tillgänglighet. Blanketten finns i tre versioner: en med kryssrutor till höger om frågorna, en med svarsalternativen i text efter varje fråga samt en där alla förklarande texter även finns med.

Vill du testa att besvara enkäten här på hemsidan, använd då någon av våra demo-lokaler vilka inte räknas med i statistiken.

Vid besöket

  • Rösta
  • Kontrollera tillgängligheten och fyll i det medhavda formuläret (laddas ner ovan)

Efteråt

  1. Välj vallokal - välj vallokalen du besökte
  2. Fyll i formuläret med dina svar om tillgängligheten
  3. Tryck på skicka-knappen
  4. Ange din epostadress och klicka på skicka.
  5. Kolla därefter din e-post och klicka på länken i e-postmeddelandet vi skickar ut. Då publiceras ditt svar och blir synligt på hemsidan.

Frågor

På vår kontaktsida finns länkar till sociala medier och våra kontaktuppgifter. Kontakta oss om något är oklart.

Synpunkter

Om du har synpunkter på hemsidan, gå gärna först till den sida du vill lämna synpunkter om och klicka därefter på "Synpunkter?" i menyn överst på sidan, så får vi automatiskt rätt adress till sidan. För synpunkter i allmänhet kring vår vallokalsundersökning kontakta oss via någon av våra kontaktvägar.

Stöd Tillgängligt Nu

Vi som driver hemsidan är en ideell förening bestående av en handfull personer som brinner för projektet, men att driva en hemsida är förenat med vissa kostnader för servrar mm. Vi söker därför vänner som också tycker det är en bra idé att kartlägga tillgängligheten.

En mer utförlig beskrivning av föreningen finns att läsa på vår blogg.